Ben (of ken) jij een jonge mantelzorger?

Je vader is verslaafd, je moeder is vaak somber en depressief, je broertje heeft autisme of ADHD. Jonge mantelzorgers groeien op met een zieke ouder, broer, zus en/of opa of oma die in de directe omgeving van het gezin woont, en die intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek.

Denk jij dat jij een jonge mantelzorger bent (of kent)?

Mantelzorger zijn is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden door te helpen met de was, boodschappen of koken. Misschien zorg je voor een ziek familielid en geef je hem of haar bijvoorbeeld medicijnen of helpt bij het eten. 

 

Het is heel goed dat jullie elkaar helpen, maar soms zorgt dit ervoor dat je:

  • je alleen voelt
  • bang bent
  • je schaamt
  • je schuldig voelt
  • niet kunt slapen
  • voelt dat anderen je niet begrijpen


Het helpt om met iemand te praten. Met je mentor bijvoorbeeld. Die wil het graag weten als er bij jou iets aan de hand is.

Probeer ook thuis of in de buurt iemand te vinden om mee te praten. Bijvoorbeeld met een familielid, een buurvrouw of een vriend.

Omdat de eerste week van juni 'de week van de jonge mantelzorger' is, zullen we deze week extra aandacht besteden aan jonge mantelzorgers.

 

Zo zijn er verschillende websites speciaals voor jonge mantelzorgers te vinden.

 

Bijvoorbeeld de website https://www.jmzpro.nl/jonge-mantelzorgers. Hier lees je meer over het zijn van jonge mantelzorger.

Maar ook de website https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/doelgroepen/voor-jonge-mantelzorgers/ geeft veel informatie. Hier staat welke ondersteuning er voor jonge mantelzorgers is. In Spijkenisse is Stichting MEE er voor jonge mantelzorgers. Neem ook eens een kijkje op de website of neem contact met ze op! https://www.meemantelzorg.nl/jonge-mantelzorger/. Binnenkort zullen in onze schoolbibliotheek verschillende boeken te vinden zijn met betrekking tot dit onderwerp. Kan je niet wachten? Ga dan eens op zoek in de plaatselijke bibliotheek!

 

Week van de jonge mantelzorger 2024
https://www.weekvandejongemantelzorger.nl

Ben (of ken) jij een jonge mantelzorger?

Naar de homepage

Naar het nieuws overzicht