Mobiliteit & Transport

 

Bekijk onze video van het profiel Mobiliteit & Transport (BBL, KBL)

Uitstroom Mobiliteit
Deze uitstroom richting laat je kennis maken met de technische kant van alle voertuigen, auto’s, treinen, vliegtuigen, vrachtwagens enzovoort. Alles wat beweegt. Er zijn heel veel mogelijkheden na deze opleiding, Je kunt bijvoorbeeld later gaan werken als technicus in een autogarage, vrachtwagengarage maar ook bij defensie.

Uitstroom Mobiliteit & fietstechniek
Deze uitstroom richting laat je kennis maken met de technische kant van alle voertuigen, fietsen, auto’s, treinen, vliegtuigen, vrachtwagens enzovoort. Alles wat beweegt. Ook behandelen we in deze stroming de module fietstechniek. Denk hierbij aan de elektrische fiets en alle uitdagingen die deze ‘nieuwe’ vorm van verplaatsen met zich meebrengen. Er zijn heel veel mogelijkheden na deze opleiding, Je kunt bijvoorbeeld later gaan werken als technicus in een autogarage, vrachtwagengarage maar ook bij de fietsenreparateur.

Uitstroom transport
Deze uitstroom richting laat je kennis maken de wereld van het transport. Hier leer je alles over het vervoeren van goederen, want zonder transport staat alles stil. Transport kan op vele manieren: per vrachtwagen, trein, schip enzovoort. Je kunt hierna gaan werken als chauffeur maar bijvoorbeeld ook als routeplanner bij een transportbedrijf.

Uitstroom Mechanisatie
Deze uitstroom richting laat je kennis maken de wereld van de grote motoren en voertuigen Je leert om een grote verbrandingsmotor te onderhouden en te repareren. Je leert mobiele werktuigen te onderhouden en te repareren. Verbrandingsmotoren komen we tegen in schepen maar ook als noodstroomvoorziening bij ziekenhuizen of op een booreiland (offshore). Bij mobiele werktuigen moeten we denken aan het onderhouden van werktuigen met hydrauliek, bijvoorbeeld een graafmachine. Je kunt hierna gaan werken als verbrandingsmotortechnicus of in de landbouw mechanisatie, soms zal je ook op locatie een reparatie uitvoeren (buitenland).

Het profiel Mobiliteit & Transport bestaat uit de onderstaande verplichte profieldelen:

Motorconditie testen
Motorconditie betekent: Hoe de motor eraan toe is, Je gaat leren om een motor te beoordelen en waar nodig te onderhouden of te repareren.

Wielophanging en carrosserie
Je maakt kennis met de wielophanging, veringsysteem, wielen en carrosseriedelen van voertuigen om deze te kunnen controleren, onderhouden en te repareren.

Verlichting en comfortsystemen 
Elektrische systemen zijn niet meer weg te denken uit hedendaagse voertuigen. Je leert over de verlichting, comfortsystemen en veiligheidssystemen van voertuigen om deze te kunnen controleren, onderhouden en te repareren.

Transport
Het vervoeren van lading. Je gaat leren wat er komt kijken bij het vervoeren van goederen en wat je allemaal moet weten om in het transport te kunnen werken.

Naast de verplichte profieldelen biedt De Oude Maas ook nog de onderstaande keuzevakken aan:

Motorsystemen   
Je maakt kennis met het ontstekingssysteem, brandstofsysteem en distributiesysteem van een motor om deze systemen te kunnen controleren, onderhouden en te vervangen.

Aandrijf en remsystemen
Bij dit keuzevak werk je met de aandrijving, remsystemen en stuursysteem van voertuigen en leer je deze te controleren, onderhouden en repareren.

Bedrijfswagens
Je leert de verschillende soorten bedrijfswagen uitvoeringen kennen. Je gaat meer leren over de aandrijflijn en hoe je bij bedrijfswagens de aandrijflijn controleert. Bedrijfswagens hebben een ander soort remsysteem dan personenwagens. Zij maken gebruik van luchtdrukremmen, dus erg belangrijk om daar meer over te weten. Je leert de onderdelen te controleren en te onderhouden. Soms moet je ook onderdelen vervangen.

Mobiele werktuigen
Mobiele werktuigen zijn werktuigen die je bijna overal tegenkomt. Een boer met zijn trekker, een kettingzaag voor de hovenier, een hoogwerker bij de schilder of  een kraan in de haven. Mobiele werktuigen moeten ook onderhouden en gerepareerd worden. Je leert meer over de werking van de verschillende systemen zoals hydrauliek en pneumatiek. Je leert ook meer over het veilig hijsen en tillen. Omdat je ook met hijswerktuigen werkt is het erg belangrijk dat je weet wat je doet en veilig werkt.

Fietstechniek
Als fietstechnicus voer je onderhoudswerkzaamheden uit bij een fiets en verhelp je gebreken.

Verbrandingsmotoren
Je leert om een verbrandingsmotor te controleren, onderhouden en repareren.

Ritvoorbereiding en afhandeling
Je leert een rit voor te bereiden door alle benodigde documenten in te vullen of te controleren. Je zorgt dat alles goed geladen is en dat het voertuig helemaal in orde is. Na de rit controleer je of het voertuig weer helemaal op orde is.

Operationele magazijnwerkzaamheden 
Je leert hoe je goederen ontvangt en inslaat en daarna opslaat. Je voert voorraadbeheer uit en je leert om goederen te verzamelen en deze verzendklaar te maken.

Booglasprocessen
Je leert werktekeningen lezen en lassymbolen interpreteren om daarna de benodigde lasnaadvormen voor te bewerken en aan te brengen zodat de diverse onderdelen samen één geheel gaan vormen.


terug naar profielen op OM