Mobiliteit & Transport

 

Bekijk onze video van het profiel Mobiliteit & Transport (BBL, KBL)

Uitstroom Mobiliteit
Dit is de technische kant van alle voertuigen, fietsen, auto’s, treinen, vliegtuigen, vrachtwagens enzovoort. Alles wat beweegt. Na deze opleiding zijn er heel veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld later gaan werken als technicus bij een mobiliteitsbedrijf, een loonbedrijf, maar ook bij defensie als onderhoudsmonteur.

Uitstroom verbrandingsmotoren
Dit is de wereld van de grote motoren, Je leert om een grote verbrandingsmotor te onderhouden en te repareren. Verbrandingsmotoren komen we tegen in schepen maar ook als noodstroomvoorziening bij ziekenhuizen of op een booreiland (offshore). Je kunt hierna gaan werken als verbrandingsmotortechnicus op een scheepswerf of in een onderhoudswerkplaats. Je kunt ook op locatie een reparatie uitvoeren in Nederland of misschien wel in het buitenland.

Uitstroom transport
Dit is de wereld van de transport. Hier leer je alles over het vervoeren van goederen, want zonder transport staat alles stil. Transport kan op vele manieren: per vrachtwagen, trein, schip enz. Je kunt hierna gaan werken als chauffeur maar bijvoorbeeld ook als routeplanner bij een transportbedrijf.

Het profiel Mobiliteit & Transport bestaat uit de onderstaande verplichte profieldelen:

Motorconditie testen
Je leert de motor onderhouden, olie en filters vervangen, maar ook het koelsysteem van de motor onderhouden en repareren. Motorconditie zegt iets over de toestand van de motor.
Is de conditie van de motor nog hetzelfde als toen de motor nieuw was? Als de motorconditie verminderd is ga je onderzoeken hoe dit komt. Je leert de motormechanische delen van de motor meten en beoordelen.

Wielophanging en carrosserie
De wielophanging en wielen zijn één van de belangrijkste delen van het voertuig voor de veiligheid. Je leert de wielophanging en wielen te beoordelen op slijtage en als het nodig is vervang je de versleten delen. Als er delen van de carrosserie kapot zijn, zoals bijvoorbeeld een spiegel of een bumper, dan leer je deze te vervangen en af te stellen. Je zorgt ervoor dat na de reparatie de klant weer veilig de volgende reis kan maken.

Verlichting en comfortsystemen
Voertuigen moeten zichtbaar zijn in het donker en bij slecht weer. De bestuurder moet fris en ontspannen achter het stuur kunnen zitten. Verlichting en comfortsystemen zijn systemen die de bestuurder en de andere weggebruikers veilig aan het verkeer kunnen laten deelnemen. Je leert de verlichting, comfortsystemen en veiligheidssystemen van voertuigen te controleren, onderhouden en te repareren.

Transport
Bij transport komt heel wat kijken. Je leert volgens het laadplan een voertuig op een veilige manier laden. Het veilig lossen van de lading gaat volgens de aangeleverde route. Voordat de chauffeur begint aan zijn route moet natuurlijk eerst het voertuig gecontroleerd worden. Dat noemen ze technisch rijklaar-controle. Ook ga je leren om een ritplanning, een nationale of internationale route, te plannen waarbij je rekening houd met de rijtijden.

Naast de verplichte profieldelen biedt De Oude Maas ook nog de onderstaande keuzevakken aan:

Motorsystemen
In het profieldeel motorconditietesten heb je al een hoop geleerd over de motor. Maar in dit keuzevak ga je meer leren over de motor. Je maakt kennis met het ontstekingssystemen, brandstofsystemen en distributiesystemen van een motor. Je leert deze systemen ook onderhouden. Je moet dan controles uitvoeren en soms moet je dan onderdelen vervangen.

Aandrijf en remsystemen
Zonder het stuursysteem, aandrijfsysteem en remsysteem is het voertuig niet compleet. Maar dit zijn ook allemaal onderdelen die kapot kunnen gaan. Deze onderdelen moeten dus goed gecontroleerd worden. In dit keuzevak ga je leren om het aandrijfsysteem, remsysteem en stuursysteem van voertuigen te controleren, onderhouden en repareren.

Elektronica
In het keuzevak Elektronica leer je de werking van verschillende belangrijke elektrische systemen. Zonder een startsysteem start de motor niet. Zonder een laadsysteem heb je geen stroom en kun je het voertuig niet starten. Dieselmotoren hebben een gloeisysteem, dan start de dieselmotor beter en heeft dan schoonere uitlaatgassen. Deze systemen moeten voor de klant gecontroleerd worden en soms moet je iets testen of meten. Daarom leer je ook veel over de datanetwerken en motormanagementsystemen. Deze systemen zijn computers om het voertuig te laten werken.

Bedrijfswagens
Je leert de verschillende soorten bedrijfswagen uitvoeringen kennen. Je gaat meer leren over de aandrijflijn en hoe je bij bedrijfswagens de aandrijflijn controleert. Bedrijfswagens hebben een ander soort remsysteem dan personenwagens. Zij maken gebruik van luchtdrukremmen, dus erg belangrijk om daar meer over te weten. Je leert de onderdelen te controleren en te onderhouden. Soms moet je ook onderdelen vervangen.

Mobiele werktuigen
Mobiele werktuigen zijn werktuigen die je bijna overal tegenkomt. Een boer met zijn trekker, een kettingzaag voor de hovenier, een hoogwerker bij de schilder of  een kraan in de haven. Mobiele werktuigen moeten ook onderhouden en gerepareerd worden. Je leert meer over de werking van de verschillende systemen zoals hydrauliek en pneumatiek. Je leert ook meer over het veilig hijsen en tillen. Omdat je ook met hijswerktuigen werkt is het erg belangrijk dat je weet wat je doet en veilig werkt.

Fietstechniek
Je leert veel over fietsen met moderne technieken en elektrische fietsen. Je leert de fietsen afleveringsklaar te maken en het testen van de systemen van de elektrische fiets. Remmen, aandrijving en vering controleren horen bij de werkzaamheden van een fietstechnicus. Als er onderdelen versleten zijn moeten deze vervangen worden. Jij gaat leren hoe dat moet en de klant kan weer veilig op reis gaan.  

Verbrandingsmotoren
Verbrandingsmotoren zijn grote motoren die ook onderhouden moeten worden. De verschillende systemen lijken op die van auto’s of bedrijfsauto’s. Toch zijn er grote verschillen. Het koelsysteem aan boord van een schip werkt anders dan in een auto, de onderdelen zijn groter en de brandstof waar de motoren op werken is anders. De onderhouds- en reparatie werkzaamheden zijn anders. Je leert om een verbrandingsmotor te controleren, onderhouden en repareren.

Ritvoorbereiding en afhandeling
Je leert een rit voor te bereiden door alle benodigde documenten in te vullen of te controleren. Je zorgt dat alles goed geladen is en dat het voertuig helemaal in orde is. Na de rit controleer je of het voertuig weer helemaal op orde is.

Operationele magazijnwerkzaamheden
Operationele magazijnwerkzaamheden Je leert hoe je goederen ontvangt, controleert op schades en je leert de goederen opslaan in het magazijn. Je voert voorraadbeheer uit en je leert om goederen te verzamelen en deze verzendklaar te maken.

Booglasprocessen
Lassen van voertuigen in de mobiliteit komt vaak voor. Bijvoorbeeld een uitlaat repareren of een schade repareren. Je krijgt een goede basis van het lassen. Je leert werktekeningen lezen en lassymbolen herkennen en benoemen. Je leert hoe je een lasapparaat instelt en je leert ook de verschillende lasmethodes.

Gemotoriseerde tweewielers
Je houdt ervan om scooters te repareren of je bent helemaal fan van motoren. Tijdens het keuzevak gemotoriseerde tweewielers leer je hoe je een motor verkoop klaarmaakt. Maar ook leer je verschillende systemen en componenten van een motor kennen. Daarnaast leer je ook eenvoudige reparaties aan een motor uit te voeren. De systemen van een motor waar je aan gaat werken zijn elektrische systemen, aandrijfsystemen, remsystemen en veersystemen. Voor dit keuzevak is het wel belangrijk dat je een stagebedrijf kan vinden dat jou daarmee kan helpen.     

Elektrische voertuigen
Je ziet steeds meer elektrische voertuigen. Ook vrachtwagens worden steeds meer gemaakt om elektrisch te rijden. De toekomst van de verbrandingsmotor in de auto’s en vrachtwagens zal er heel anders uit zien. Het keuzevak elektrische voertuigen bereid je voor op het werken aan elektrische voertuigen. Je leert in simulatie een elektrisch voertuig spanningsvrij te maken. Zodat je veilig kan werken. Je leert verschillende vormen van elektrische aandrijving kennen en kan ze daarna benoemen.  
Dit keuzevak gaat jou helpen om je voor te bereiden op je toekomst als automonteur! 

Carrosseriebouw
Vind je het leuk om ook een opbouw te maken voor een bestelauto of vrachtwagen? Dan is carrosseriebouw misschien wel iets voor jou. 
Je leert tijdens dit keuzevak een laadbak maken met op maat gemaakte lichtbak met achterlichten. Ook leer je de lichtbak aansluiten. Daarvoor moet je dus de wetgeving kennen hoe en waar de verlichting gemonteerd mag worden. Voor dit keuzevak is het wel belangrijk dat je een stagebedrijf kan vinden dat jou daarmee kan helpen. 

Autoschade en spuiten
Vind je het leuk om auto’s weer een nieuw leven te geven na een ongeluk? Dan is misschien autoschade en spuiten wel een geschikt keuzevak. Je leert eenvoudige schades te herstellen en daarna de juiste kleur weer te vinden die bij de auto hoort zodat je de auto kan spuiten. Als de auto klaar is moet hij weer afgeleverd worden aan de klant. Jij zorgt er dus ook voor dat de auto weer afleveringsklaar is. Zodat de klant weer met een mooie, schone en strakke auto naar huis kan gaan. Voor dit keuzevak is het wel belangrijk dat je een stagebedrijf kan vinden dat jou daarmee kan helpen. 

 


terug naar profielen op OM