Workshop Smeden

In de week van 22 mei volgen de leerlingen van Basis en Kader leerjaar 2 een workshop Smeden.

Deze workshop wordt verzorgdoor Stichting IJzerhart (www.stichting-ijzerhart.nl) in samenwerking met Penta en gegeven in het lokaal Mobiliteit & Transport. 

Smeden is het vormen van ijzer tot bruikbare items middels hitte. Een eeuwenoud ambacht waarbij het ijzer gevormd wordt met de hamer op een aanbeeld bij 800 tot 1200 graden Celsius. Toen het ijzer ontdekt werd ontstond ook het ambacht.  

Waarom smeden met kinderen?
Smeden is een oud ambacht wat langzaamaan op de achtergrond raakt. Het werk van een smid is steeds minder nodig en wordt deze dagen overgenomen door plaatwerkers, verspaners en andere ijzervreters. Toch is het af en toe nog gewenst een smid te hebben bij bijvoorbeeld restauratiewerk aan oude hekwerken, poorten en dergelijke.  

In de wereld die wij en onze kinderen kennen is alles binnen handbereik. Als iets lang duurt gaan we mopperen, als iets veel energie kost bedenken we acuut manieren om het proces sneller en slimmer te laten gaan en als iets te duur is moet het goedkoper ten koste van wat dan ook.

Gevoel en bewustzijn voor het procesmatig werken verdwijnt. We leven in een steeds snellere, vaak virtuele wereld, waarin met een muisklik van alles wordt geregeld. Ambachtelijk smeden is de ervaring van procesmatig werken. Het brengt mensen in contact met zichzelf en de werkelijke, zintuiglijke wereld.  

 

Workshop Smeden

Naar de homepage

Naar het nieuws overzicht