Kaderberoepsgerichte leerweg
 

De onderbouw van de kaderberoepsgerichte leerweg van De Oude Maas wordt vaak kader of KBL genoemd. Gelukkig heeft de afdeling binnen de grote school een eigen gedeelte, waar alleen kaderleerlingen komen. Dit is eigenlijk een kleine school in het grote gebouw en wordt de thuisbasis KBL genoemd.

Je krijgt bijna dezelfde vakken als op de basisschool, maar de vakken krijgen opeens een nieuwe naam. Taal wordt opeens Nederlands genoemd, handvaardigheid heet hier kunst en cultuur, geschiedenis en aardrijkskunde worden samen mens en maatschappij en naast rekenen krijg je het vak wiskunde.

De KBL zit wat het niveau betreft net onder het niveau van de mavo. Op KBL krijg je drie talen: Nederlands, Engels en Duits. Het vak Duits zal voor iedereen nieuw zijn, en niet alle leerlingen hebben op de basisschool Engels gehad.

Het leuke is dat je niet alleen stil hoeft te zitten, maar dat je ook praktijkvakken hebt. PSO-techniek is zo’n vak, waar je onder andere leert werken met hout en metaal. Bij het vak PSO-verzorging ben je bijvoorbeeld lekker bezig met koken, boodschappen doen, recepten bedenken of leer je EHBO. Verder krijg je natuurlijk ook kunst en cultuur waar je creatief bezig kunt zijn met verf, klei, papier, karton of houtskool en zijn er de gymlessen waar je niet stil hoeft te zitten.

Elke klas heeft een mentor, die je de eerste dag meteen leert kennen en die je wegwijs maakt op de afdeling. Je mentor legt bijvoorbeeld uit hoe het rooster werkt, waar alle  lokalen te vinden zijn en welke tijden je naar school moet.

Docenten van de afdeling KBL vinden het belangrijk dat je niet alleen tijdens de normale lessen kennis opdoet, maar ook buiten de lessen dingen leert. Je hebt bijvoorbeeld twee keer per jaar een projectweek, waarin je andere lessen dan normaal volgt. Tijdens deze projectweken proberen docenten nog meer lessen te geven waarbij je actief bezig bent.

Zo zijn er de afgelopen jaren verschillende bedrijven in de regio bezocht, zijn leerlingen naar het centrum gegaan om mensen te interviewen, werden er bruggen van kranten gebouwd, de omgeving van de school schoongemaakt en hebben leerlingen dansles gekregen.

terug naar VMBO leerwegen