Basisberoepsgerichte leerweg
 

Nieuwe klas, nieuw gebouw, nieuwe mensen leren kennen. Dat is soms best veel om te verwerken. Gelukkig blijven er ook een paar dingen hetzelfde. Zo krijg je gewoon taal en rekenen. We noemen dit alleen Nederlands en wiskunde.

Ook kom je in een klas waar je heel de dag mee samen bent, net als in groep 8. Om alles in goede banen te leiden krijg je er een mentor bij. Dat is een docent die je les geeft en die jouw klas begeleidt. Hij of zij helpt je met problemen en vragen. Ook heeft je mentor contact met thuis.

Nog voordat je hier op school komt, praten alle mentoren met jullie ouders en lezen alle informatie die we van je oude basisschool krijgen. We willen namelijk alles van je weten. Zo kunnen we je goed helpen op school. Je mentor zal dan ook geregeld met je praten. Bijvoorbeeld over wat jij nodig hebt om op De Oude Maas over te gaan en hier een diploma te halen.

Veel begeleiding in kleine klassen
Om je extra goed te kunnen helpen geven we op BBL ook veel begeleiding. Veel leerlingen hebben extra ondersteunend onderwijs nodig. Dat betekent dat je wat extra tijd en aandacht nodig hebt om succesvol te kunnen zijn. Dat is helemaal niet erg en onze enthousiaste docenten, teamleider en zorgcoördinator helpen je daar graag bij. De klassen zijn klein, zo’n 16 tot 18 leerlingen.

In leerjaar 1 en 2 gaan we je klaarstomen voor de bovenbouw. Daar ga je examen doen. Je volgt vakken als Nederlands, wiskunde en Engels, maar ook andere vakken zoals: mens & maatschappij, levensbeschouwing, biologie, natuurkunde, muziek, bewegen en sport en PSO.

PPO is een afkorting en staat voor Praktische Profiel Oriëntatie. Hierbij krijg je techniek, zorg en economie. Dat is heel belangrijk, want net als aan de basisschool komt aan de onderbouw BBL ook een einde. Na de eerste twee jaar moet je een keuze maken voor je richting in de bovenbouw uit de sectoren: Techniek, Economie of Zorg en Welzijn. Het vak PPO laat je kennismaken met deze sectoren gedurende twee jaar. Daarna maak je een keuze voor de bovenbouw.

terug naar vmbo leerwegen