Mobiliteit & Transport


Uitstroom Mobiliteit
Dit is de technische kant van alle voertuigen, fietsen, auto’s, treinen, vliegtuigen, vrachtwagens enzovoort. Alles wat beweegt. Er zijn heel veel mogelijkheden na deze opleiding, Je kunt bijvoorbeeld later gaan werken als technicus in een bedrijf maar ook bij defensie.

Uitstroom verbrandingsmotoren
Dit is de wereld van de grote motoren, Je leert om een grote verbrandingsmotor te onderhouden en te repareren. Verbrandingsmotoren komen we tegen in schepen maar ook als noodstroomvoorziening bij ziekenhuizen of op een booreiland (offshore). Je kunt hierna gaan werken als verbrandingsmotortechnicus op een scheepswerf of in een onderhoudswerkplaats, je kunt ook op locatie een reparatie uitvoeren (buitenland)

Uitstroom transport
Dit is de wereld van de transport, Hier leer je alles over het vervoeren van goederen, want zonder transport staat alles stil. Transport kan op vele manieren: per vrachtwagen, trein, schip enzovoort. Je kunt hierna gaan werken als chauffeur maar bijvoorbeeld ook als routeplanner bij een transportbedrijf.


Het profiel Mobiliteit & Transport bestaat uit de onderstaande verplichte profieldelen:

Motorconditie testen
Motorconditie betekent: Hoe de motor er aan toe is, Je gaat leren om een motor te beoordelen en waar nodig te onderhouden of te repareren.

Wielophanging en carrosserie
Je maakt kennis met de wielophanging, veringsysteem, wielen en carrosseriedelen van voertuigen om deze te kunnen controleren, onderhouden en te repareren.

Verlichting en comfortsystemen
Elektrische systemen zijn niet meer weg te denken uit hedendaagse voertuigen, je leert over de verlichting, comfortsystemen en veiligheidssystemen van voertuigen om deze te kunnen controleren, onderhouden en te repareren.

Transport
Het vervoeren van lading. Je gaat leren wat er komt kijken bij het vervoeren van goederen en wat je allemaal moet weten om in de transport te kunnen werken.


Naast de verplichte profieldelen biedt De Oude Maas ook nog de onderstaande keuzevakken aan:

Motorsystemen
Je maakt kennis met het ontstekingssysteem, brandstofsysteem en distributiesysteem van een motor om deze systemen te kunnen controleren, onderhouden en te vervangen.

Aandrijf en remsystemen
Bij dit keuzevak werk je met de aandrijving, remsystemen en stuursysteem van voertuigen en leer je deze te controleren, onderhouden en repareren.

Elektronica
Je leert omgaan met het accu-laadsysteem, het startsysteem en het motormanagementsysteem. Ook hierbij gaat het om controle, onderhoud en eventuele reparaties.

Fietstechniek
Als fietstechnicus voer je onderhoudswerkzaamheden uit bij een fiets en verhelp je gebreken.

Booglasprocessen
Je leert werktekeningen lezen en lassymbolen interpreteren om daarna de benodigde lasnaadvormen voor te bewerken en aan te brengen zodat de diverse onderdelen samen één geheel gaan vormen.

Verbrandingsmotoren
Je leert om een verbrandingsmotor te controleren, onderhouden en repareren.

Ritvoorbereiding en afhandeling
Je leert een rit voor te bereiden door alle benodigde documenten in te vullen of te controleren. Je zorgt dat alles goed geladen is en dat het voertuig helemaal in orde is. Na de rit controleer je of het voertuig weer helemaal op orde is.

Operationele magazijnwerkzaamheden
Je leert hoe je goederen ontvangt en inslaat en daarna opslaat. Je voert voorraadbeheer uit en je leert om goederen te verzamelen en deze verzendklaar te maken.